Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ




Η πρόσφατη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο που «πάγωσε» τη Δυτική Ευρώπη, επανέφερε στο προσκήνιο όχι μόνο το θέμα της ασφαλούς τροφοδοσίας και της ενεργειακής επάρκειας της Ε.Ε., αλλά και τον γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «διαμετακομιστής» καυσίμων στα ευρωπαϊκά κράτη.
Ωστόσο, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων τόσο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη όσο και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Σε ό,τι αφορά τον πετρελαιαγωγό ίσως καθυστερήσει έως το τέλος του 2009 και η λειτουργία του θα ξεκινήσει τουλάχιστον 18 μήνες αργότερα, όπως είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Trans-Balkan Pipeline, της διεθνούς εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού.
Πάντως, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η επικαιροποίηση των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων του έργου είναι πιθανό να οδηγήσει σε αλλαγές στη χάραξη του αγωγού, με αποτέλεσμα κάποιες καθυστερήσεις. Από το υπουργείο Ανάπτυξης της Ελλάδα επισημαίνεται πάντως ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν δεν επηρεάζουν τα σημεία εισόδου-εξόδου του αγωγού (τα λιμάνια του Μπουργκάς και της Αλεξανδρούπολης). Η αλλαγή της διαδρομής αφορά στην παράκαμψη ενός υδροβιότοπου για περιβαλλοντικούς λόγους.
Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Έβρου κατά την οποία εξετάστηκαν τεχνικά θέματα που έχουν σχέση με το έργο της χάραξης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης στο τμήμα που αφορά στον νομό Έβρου. Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται και οι δύο πλευρές απόληξης του αγωγού και ανατολικά και δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο θα φέρει τις δυο προτάσεις της, με τα προβλήματα που έχει κάθε πλευρά, και η τοπική κοινωνία θα πάρει την τελική απόφαση.
Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, από την ελληνική πλευρά, ανέφερε ότι αφού ληφθούν όλα τα στοιχεία από τις υπηρεσίες και τεκμηριωθούν οι επιλογές της εταιρείας για την πλευρά απόληξης του αγωγού, στη συνέχεια αυτές θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του μήνα στην τοπική επιτροπή διαβούλευσης.
Εξάλλου, σημαντική εξέλιξη θεωρείται η επίσημη αναγνώριση της ύπαρξης και του ρόλου της Επιτροπής Διαβούλευσης των φορέων του Έβρου για τον πετρελαιαγωγό μετά την ψήφιση σχετικού άρθρου στη βουλή την περασμένη Τρίτη. Η Επιτροπή καθίσταται «επίσημος» συνομιλητής με τα υπουργεία Ανάπτυξης και τη διεθνή εταιρεία για τον πετρελαιαγωγό, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά, με τους φορείς που την αποτελούν και τις ομάδες εργασίας που θα συσταθούν, όλα τα στάδια του έργου.
Καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας διαφαίνεται και για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream που αρχικά τοποθετούνταν εντός του 2013. Σύμφωνα με δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα «Βεντομόστι», το οποίο επικαλείται ντοκουμέντο για εσωτερική χρήση στη Gazprom, τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό που προωθεί το πρόγραμμα κατασκευής του ρωσο-ιταλικού αγωγού, ο South Stream, θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία μεταξύ 2015 και 2024.
Ο ρωσικός όμιλος δικαιολογεί την έκθεση κάνοντας αναφορά στις συνθήκες των εγχώριων αγορών και των αγορών εξωτερικού, στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φυσικού αερίου όσον αφορά τη φορολόγηση, τη δυναμική των τιμών των μετάλλων και σε άλλους παράγοντες.Η ημερομηνία αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση, στα τέλη του 2009, των τεχνικών μελετών. Πάντως στο μέσο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης η ρωσική Gazprom και η ιταλική εταιρεία Eni συμφώνησαν για την ενεργοποίηση σχεδίου με στόχο την κατασκευή του αγωγού South Stream.

Πηγή: Γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου