Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


Την προσπάθεια «απεμπόλισης» της περιουσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης φώτισε με νέα στοιχεία ο επικεφαλής της παράταξης «Πορεία στο Μέλλον» Γιάννης Λασκαράκης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αποκάλυψε τα τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά και τις εκτάσεις γης που θα χάσει ο Δήμος από την γνωστή υπόθεση των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις και για την επιστολή του Αδάμ Μαγκαφίνη.
Πολλά λεφτά χαμένα για τον Δήμο
Ο κ. Λασκαράκης υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, έγινε για τη νομιμοποίηση ενός άκυρου συμβολαίου μεταξύ ΕΑΣ Έβρου και του εργολάβου – αγοραστή της μεγαλύτερης αποθήκης κ. Αδάμ Μαγκαφίνη.«Επειδή οι αγοραστές αγόρασαν τα ακίνητα ελεύθερα παντός βάρους, τώρα έχουν πρόβλημα αυτοί που τα πούλησαν. Δηλαδή, η ΕΑΣ, ο κ. Κιτσικίδης συγκεκριμένα, πρέπει να πληρώσει 5 εκατομμύρια ευρώ σε ρήτρες, αν δεν γίνει αυτή η τροποποίηση του σχεδίου. Το γράφει άλλωστε στο συμβόλαιο, ότι εάν δεν προχωρήσει κανονικά η διαδικασία κι εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε θα πρέπει ο κ. Κιτσικίδης και η Ένωσή του να πληρώσουν 5 εκατομμύρια ευρώ στον κ. Μαγκαφίνη».
Υπάρχει όμως ένα νέο στοιχείο στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, το οποίο προκαλεί σάλο. Όπως τόνισε ο κ. Λασκαράκης, η περιοχή των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ είναι σήμερα εκτός σχεδίου πόλεως.
«Ουδέποτε έγινε αυτό που λέμε εφαρμογή της ρυμοτόμησης. Δηλαδή, μετά από ένα σχέδιο, πρέπει ο Δήμος, με τον μελετητή, να χαράξουν τα οικοδομικά τετράγωνα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα δοθεί η εισφορά σε γη και χρήμα, όπως γίνεται σε κάθε οικόπεδο που εντάσσεται στο σχέδιο πόλης. Οι ιδιοκτήτες δίνουν την εισφορά τους σε γη (περίπου 40% του εμβαδού των αποθηκών), όπως και εισφορά σε χρήμα, ένα ποσό επί της αξίας του οικοπέδου. Εκεί, λοιπόν, δεν υπήρξε ποτέ αυτή η εφαρμογή. Και βέβαια, ουδέποτε δόθηκε η εισφορά αυτή. Οπότε, μ’ αυτό που πάνε να κάνουν τώρα, να το περάσουν υπόγεια, τι κάνουν στην ουσία; Θα απαλλάξουν τους ιδιοκτήτες από την κατάθεση της εισφοράς σε γη. Αυτό σημαίνει ότι από τα 4.300 τ.μ. που είναι οι δύο αποθήκες, αν έμπαιναν στο σχέδιο πόλης, τότε θα έπρεπε να καταθέσουν 1.700 τ.μ. στο Δήμο. Τα τετραγωνικά αυτά, με την τιμή που πωλήθηκε η αποθήκη στον κ. Μαγκαφίνη, αντιστοιχούν σε 1 εκ. ευρώ. Δηλαδή, ο Δήμαρχος επιχειρεί να ζημιώσει το δήμο με 1 εκ. ευρώ. Απλά πράγματα. Είναι βέβαια και η εισφορά σε χρήμα που κι αυτή ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μιλάμε για χοντρά λεφτά, για πολύ χρήμα. Έτσι λοιπόν εξηγείται αυτό το μένος εναντίον μας. Επειδή βγάλαμε στη φόρα το τι πήγαν να κάνουν. Ξεπουλάει ο Δήμος την περιουσία του σε όφελος κάποιων φίλων του».
Δεν μπορεί να αλλάξει το ρυμοτομικό, αν δεν αλλάξει το ΓΠΣ
Μιλώντας για την ουσία του ζητήματος και δίνοντας μία εξήγηση στο «τι μπορεί να προκάλεσε τη μήνη του κυρίου Μαγκαφίνη», ο κ. Λασκαράκης σημείωσε: «Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Ο χώρος αυτός είχε χαρακτηριστεί από τη δημοτική αρχή του 1989, επί Τάσου Σουλακάκη. Είχα τότε την τιμή να είμαι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. Αν θέλετε, είναι δικός μου όλος αυτός ο σχεδιασμός, γιατί εγώ τον καθοδηγούσα. Στο σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, λέει ότι με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εγκρίθηκε τότε, στις σημερινές αποθήκες της ΚΥΔΕΠ χωροθετείται χώρος λαχαναγοράς, κρεαταγοράς και δημοτικής αγοράς. Λέει ακόμη ότι εκεί χωροθετείται και το ΚΤΕΛ Έβρου στο χώρο των αποθηκών του λιμανιού και μαζί με το λιμάνι και τον επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ θα αποτελέσουν το συγκοινωνιακό κέντρο της πόλης. Αυτό που λέμε κι εμείς σήμερα. Το είχαμε σχεδιάσει πριν σχεδόν 25 χρόνια. Αν υλοποιούσαν οι μετέπειτα δημοτικές αρχές αυτόν τον σχεδιασμό θα είχαμε σήμερα στην πόλη μας όλα αυτά τα πράγματα. Δυστυχώς, όμως, αδιαφόρησαν. Όπως έγινε και με τον περιφερειακό δακτύλιο που είχε σχεδιαστεί και δεν λειτούργησε γιατί, δυστυχώς αργότερα, κάποιοι δημοτικοί άρχοντες έδωσαν άδειες για να γίνουν πολυκατοικίες πάνω στον δακτύλιο αυτό, για να γίνουν αρεστοί σε κάποιους φίλους τους. Οι ευθύνες των προηγούμενων δημάρχων δεν αγγίζουν τους Ευαγγελίδη και Γιοφτσίδη, διότι έκαναν μόνο δύο χρόνια θητεία ο καθένας.
Κι ο παλιός χώρος της ΕΑΣ, στις γραμμές του τρένου, στην Κωνσταντινουπόλεως, ήταν να γίνει σχολείο. Πολλά σχολεία. Κι αυτό ήταν από τότε σχεδιασμένο και πριν 2-3 χρόνια αποχαρακτηρίστηκε, πάλι παράτυπα, χωρίς να βρεθεί άλλος χώρος για σχολεία, για να γίνουν πολυκατοικίες.
Αυτό το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, είναι Νόμος. Για να αλλάξει το ΓΠΣ, δεν αρκεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού που πάει να κάνει τώρα ο δήμαρχος. Χρειάζεται αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Αν δεν γίνει αυτό, δεν αλλάζει ο χώρος. Το ΓΠΣ λέει ότι στις αποθήκες θα γίνει λαχαναγορά, δημοτική αγορά, κρεαταγορά. Καθαρά πράγματα. Πού πας δήμαρχε λοιπόν; Πώς θα αλλάξεις αυτό το ΓΠΣ; Αν έχεις κότσια, διακήρυξε νέο ΓΠΣ, λειτούργησέ το, εφάρμοσέ το, κι εάν όλες οι διαδικασίες οδηγήσουν εκεί, άλλαξέ το. Αλλά όχι εκ του πονηρού, όχι από την πίσω πόρτα».
Για την επιστολή Μαγκαφίνη
Για την επιστολή του κ. Μαγκαφίνη, ο κ. Λασκαράκης σημείωσε πως ο κ. Μαγκαφίνης, «μ’ ένα χυδαίο τρόπο, και θα έλεγα μάλιστα μ’ έναν γελοίο τρόπο, προσπαθεί να με βλάψει ηθικά. Ο κύριος αυτός είναι ο ένας απ’ αυτούς που έχουν αγοράσει τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ. Αυτός που αγόρασε τη μεγάλη αποθήκη συγκεκριμένα».Ο κ. Λασκαράκης αναφέρθηκε στην παράνομη απόφαση του Νομάρχη για την αλλαγή χρήσης των αποθηκών, η οποία πάρθηκε αναρμοδίως και γι’ αυτό ανακλήθηκε, μετά από την προσφυγή των κ.κ. Λασκαράκη, Λαμπάκη και Δευτεραίου στην Περιφέρεια.
«Είναι δηλαδή κακό ένας πολίτης να νοιάζεται για τα συλλογικά αγαθά; Αυτό κάναμε εμείς, ήταν χρέος μας. Δεν υπήρχε καμία απολύτως άλλη σκοπιμότητα από πίσω. Μόνο το συμφέρον της πόλης, γιατί θέλαμε αυτός ο χώρος να παραμείνει στην χρήση που είχε εξ’ αρχής. Να είναι δηλαδή ένας ελεύθερος χώρος για δημοτική αγορά, που θα μπορούσε ακόμη να γίνει, σήμερα που το έχουμε ανάγκη, πάρκινγκ και λαϊκή αγορά, ακόμη και ΚΤΕΛ.
Έπρεπε λοιπόν να μη μιλήσω. Να δω την παρανομία και να σωπάσω. Να την κουκουλώσω. Αυτό ήθελε πιθανόν ο κύριος αυτός, ο οποίος μη γνωρίζοντας τι είμαστε εμείς εδώ και την ιστορία μας, μας χυδαιολογεί και μας κατηγορεί ασύστολα.
Το είπα κι άλλες φορές, το λέω και τώρα. Δεν έχουμε τίποτε απολύτως με τους ιδιώτες που έχουν αγοράσει αυτές τις αποθήκες. Κάνουν τη δουλειά τους, σαν επιχειρηματίες. Δικαίωμά τους είναι. Αν έπεσαν έξω, είναι πρόβλημά τους. Δεν φταίω σε τίποτε εγώ. Έπρεπε να ξέρουν ότι αγόραζαν ένα προβληματικό κτίριο, το οποίο δεν είχε νομιμοποίηση για τη λειτουργία του. Εμείς όμως, έχουμε άλλο καθήκον κι άλλο χρέος. Εμάς η δουλειά μας είναι να προασπίσουμε τα δημοτικά συμφέροντα, την πόλη μας. Ο λαός εκεί μας έταξε. Και δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω. Θα συνεχίσουμε, όσο κι αν μας υβρίζουν, μας απειλούν, μας λασπολογούν, γιατί αυτό το χρέος έχουμε απέναντι και στους ψηφοφόρους μας, αλλά και στους πολίτες γενικότερα, αυτής της πόλης και στο μέλλον αυτής της πόλης που είναι για μας το μέλλον της ζωής μας, των παιδιών μας».
Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό του κ. Μαγκαφίνη πως ο κ. Λασκαράκης αποτελεί τον «Δούρειο Ίππο» του κ. Βράκα, σημειώνει:
«Η επιστολή αυτή έχει ένα κυρίως μοτίβο, λέει ένα τελείως αστείο πράγμα: πως ό,τι κάνω, το κάνω γιατί είμαι ο Δούρειος Ίππος του κ. Βράκα. Απίστευτα πράγματα. Με τον κύριο αυτό έχω να βρεθώ και να συνομιλήσω πάνω από δύο χρόνια. Τα τηλέφωνά μου, τα κινητά μου, είναι στη διάθεσή τους. Ας ψάξουν να βρουν μία επικοινωνία μαζί του. Ούτε μία υπήρξε. Δεν έχουμε καμία σχέση. Μάλιστα στο παρελθόν, όταν είχα ιδρύσει τη ΔΕΠΕΑ, είχαμε έρθει σε ρήξη, γιατί νόμισε κι ίσως να είχε δίκαιο, ότι τα συμφέροντά του βλάπτονταν από την επιχείρηση αυτή. Σαφώς βλάπτονταν γιατί κι η ΔΕΠΕΑ έκανε έτοιμο σκυρόδεμα. Από εκείνη την εποχή, έχουμε μία ψυχρή σχέση. Απλά μια καλημέρα όταν τυχαία συναντιόμαστε στον δρόμο. Και τολμάει αυτός ο κύριος και κάποιοι που πρέπει να του υπαγορεύουν τα κείμενά του, πως έκανα ό,τι έκανα γιατί ήθελα να εξυπηρετήσω τον κ. Βράκα, ο οποίος, σημειωτέον, έχει μία κόντρα μαζί του, για λόγους άλλους. Τα προβλήματα που έχουν οι κύριοι, ας τα λύσουν μεταξύ τους. Εμείς έχουμε άλλο πρόβλημα κι αυτό είναι η δημοτική μας αρχή, η οποία στην ουσία απεμπολεί τα δημοτικά μας συμφέροντα.... Βάζει διάφορα αστεία και άσχετα ερωτήματα. Αν εγώ ήθελα να αγοράσω την αποθήκη. Όχι, δεν με ενδιέφερε. Ούτε είχα τόσα χρήματα. Ούτε ήμουν χαζός για να αγοράσω ένα τέτοιο σκάρτο ακίνητο, εν πάση περιπτώσει. Αν εκείνος δεν είχε το μυαλό να το εκτιμήσει, δεν του φταίω εγώ. Πάντως, πρέπει να πω ότι ήδη κατέθεσα μήνυση εναντίον του για συκοφαντική δυσφήμηση, και σε λίγο θα καταθέσω και αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης. Να είστε βέβαιοι ότι θα γίνουν δεκτές από το δικαστήριο, είναι τόσο αυταπόδεικτες ότι είναι ανόητες αυτές οι κατηγορίες που δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια».
«Να σταματήσει αυτή η κωμωδία»
«Λέμε στον κ. Δήμαρχο, τον οποίον θεωρούμε υπεύθυνο, να σταματήσει αυτή η κωμωδία, εδώ και τώρα. Να μην συνεχίσει αυτή την ιστορία, διότι θα αναγκαστούμε να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, κι ας αναλάβει αυτός να βρει τους υπεύθυνους. Και βέβαια, ας μην πετάξει το μπαλάκι στους υπαλλήλους του, ότι αυτοί έχουν την ευθύνη. Οι υπάλληλοι ας προσέχουν τι υπογράφουν. Είναι επιστήμονες, ξέρουν τους νόμους. Είναι καιρός να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Φτάνει πια. Όχι άλλο σκυμμένο κεφάλι απέναντι σε μία εξουσία που δεν μας αξίζει, είναι ντροπή. Φυσικά, οι απειλές, οι φοβέρες, οι λάσπες, δεν μας τρομάζουν. Είμαστε μία παράταξη, όπως αναφέρθηκε πριν μερικές μέρες, στην πίτα μας, που είναι δείγμα πολιτικής υγείας. Αυτό ειπώθηκε και μάλιστα από επίσημα χείλη. Και φυσικά, επειδή έχουμε καθαρό μέτωπο, δεν φοβόμαστε τίποτα», κατέληξε ο κ. Λασκαράκης.
Γνωμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου