Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΕΣΠΑ

Η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Σταμάτη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, νομάρχες, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες και των τριών περιφερειών. Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, το ΕΣΠΑ έχει φτάσει πλέον σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και θα πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι να υποβάλλουν προτάσεις και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης. Συνολικά, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλείται να διαχειριστεί κονδύλια ύψους 808 εκατομμυρίων ευρώ.
Εάν μάλιστα προστεθούν σε αυτά το μερίδιο της Περιφέρειας από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, το συνολικό ποσό αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί στόχοι και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων, η βελτίωση των διαπεριφερειακών μεταφορικών υποδομών, η αειφόρος διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η σύνδεση του τουρισμού με την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό.
Πρόοδος ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ
Από τα 4,2 δις ευρώ της Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης του Επιχειρησιακού προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 εξειδικεύτηκαν μέχρι σήμερα τα 1,751 δις ευρώ, ήτοι 42% της συνολικής Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 και εκδόθηκαν προσκλήσεις 588,1 εκατ. ευρώ, ποσοστό 14%.Η ενεργοποίηση του Προγράμματος με προσκλήσεις αφορά, στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας με 71,6 εκατ. ευρώ, στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με 16,5 εκατ. ευρώ, στον τομέα των Μεταφορών με 273,7 εκατ. ευρώ, στον τομέα της Ενέργειας με 2,0 εκατ. ευρώ, στο Περιβάλλον με 48 εκατ. ευρώ, στη ρήτρα ευελιξίας για δράσεις τύπου Κοινωνικού Ταμείου με 31,9 εκατ. ευρώ, στον τομέα Υποδομές Εκπαίδευσης με 141,4 εκατ. ευρώ και 3 εκατ. ευρώ αφορούν στην Τεχνική Βοήθεια του προγράμματος.Εντάχθηκαν οι δράσεις που αφορούν στη συνέχιση της λειτουργίας των Δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ περίπου.
Τα παραπάνω ποσοστά κρίνονται κατ’ αρχήν ικανοποιητικά, αν ληφθεί υπόψη η σημαντική προσπάθεια που έγινε από όλους τους φορείς και των τριών Περιφερειών για την ολοκλήρωση των δράσεων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μια προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία και για τις τρεις Περιφέρειες.
Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έμφαση θα δοθεί στην πλήρη ενεργοποίηση των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013.
Σταμάτης: «Πάμε καλά»
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Σταμάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επιτυχές «κλείσιμο του Γ’ Κ. Π. Σ. και στις τρεις Περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας», ενώ ειδικότερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε, μέχρι σήμερα, εν όψει του ΕΣΠΑ, έχουν πιστοποιηθεί 24 τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος.
«Είναι μία σημαντική συνεδρίαση, δεδομένου ότι γίνεται μία καταγραφή της μέχρι σήμερα πορείας από την πρώτη επιτροπή παρακολούθησης μέχρι σήμερα, ώστε τώρα που μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση υλοποίησης του ΕΣΠΑ, καθώς κλείνει το Γ’ ΚΠΣ, να μπορέσουμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Και οι 3 Περιφέρειες πήγαν πολύ καλά.
Κλείσαμε το Γ’ ΚΠΣ και μας δίνεται η δυνατότητα απερίσπαστοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Δ’ ΚΠΣ. Όλες οι Περιφέρειες αυτού του άξονα του ΕΣΠΑ, έχουν ήδη εξαγγείλει προσκλήσεις για έργα κι εντός των προσεχών ημερών σταδιακά θα αρχίσουμε την ένταξη».
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Σταμάτης, το αναπτυξιακό όραμα / στρατηγικός στόχος της Μακεδονίας – Θράκης για την περίοδο 2007 – 2013 είναι η «δημιουργία μιας Βιώσιμης Ανταγωνιστικής Περιφερειακής Οικονομίας με έντονο εξωστρεφή προσανατολισμό και εσωτερική οικονομική, κοινωνική, χωρική και διοικητική συνοχή». Γενικοί στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 είναι:
- Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του παραγωγικού συστήματος
- Η αξιοποίηση της θέσης της Χωρικής Ενότητας στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
- Η ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στο πλαίσιο της αειφορίαςΕιδικότερα, στην Ανατολική Μακεδονία
– Θράκη που παρουσιάζει μεγαλύτερο αναπτυξιακό έλλειμμα, η στρατηγική θα εστιάσει σε επιλογές που θα διασφαλίσουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για την επίτευξη της σύγκλισης. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην αξιοποίηση της κομβικής θέσης της Περιφέρειας στα Διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών αλλά και των γεωπολιτικών δεδομένων που διαμορφώνουν οι αλλαγές στα δίκτυα ενέργειας, η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. αλλά και η μετατόπιση του γεωστρατηγικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Ανατολάς. Στόχος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι η αξιοποίηση του πλούσιου ενδογενούς αναπτυξιακού της δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων του υδατικού δυναμικού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του φυσικού περιβάλλοντος, του οικολογικού αποθέματος, των πολιτιστικών πόρων και των ειδικών χωρικών συνόλων.
Η αρχιτεκτονική του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 στηρίζεται σε μια κοινή δομή ώστε να είναι ευχερέστερη η ενιαία διαχειριστική προσέγγιση και ο συντονισμός των ενεργειών παρακολούθησης και υλοποίησης.
Από το σύνολο των πόρων του προγράμματος (4,2 δις. ευρώ) κατευθύνονται (τα ποσά αφορούν στο σύνολο της χωρικής ενότητας Μακεδονίας - Θράκης) για:
• Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας, 850 εκατομμύρια ευρώ
• Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα, 775 εκατομμύρια ευρώ
• Αειφόρο Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Η πορεία του ΕΣΠΑ σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Τσιότρα, η Κεντρική Μακεδονία, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, έχει να διαχειριστεί από τα τρία ευρωπαϊκά ταμεία ένα ποσό της τάξης των 4, 7 δις ευρώ.
«Ήδη έχει εξειδικεύσει 1,4 δις ευρώ από το πρόγραμμά της, έχει προκηρύξει μέτρα πάνω από 500 εκ ευρώ κι έχει εντάξει έργα πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ. Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς και θέλω να πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν κι άλλα μέτρα, ώστε να είναι στον αέρα πάνω από το 60% του προγράμματος»
.Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, μίλησε για τις προτεραιότητας της Περιφέρειάς του.
«Είμαστε σε μία στιγμή που το ΕΣΠΑ αρχίζει και υλοποιείται ενεργά, με εντατικούς ρυθμούς. Πιστεύω ότι μετά από αυτή την επιτροπή παρακολούθησης το ΕΣΠΑ θα πάρει πολύ σύντομα σάρκα και οστά. Από την στιγμή που έχουν κλείσει οι διαδικασίες, το ζητούμενο για μας είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις κατευθύνσεις και τις λογικές που έχουμε θέσει στον σχεδιασμό μας, δηλαδή να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, που είναι και σημείο αιχμής για τις μέρες που ζούμε, τους ανθρώπινους πόρους που το θεωρούμε το πιο σημαντικό κεφάλαιο ανάπτυξης στην περιοχή μας και βέβαια τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και κυρίως τα θέματα ενέργειας. Η δυτική Μακεδονία έχει προχωρήσει σε καινοτόμες διαδικασίες εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Σημειώνεται ότι σήμερα, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Thraki Palace», ακολουθεί η 8η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π. Ε. Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της περιόδου 2000-2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου