Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΑΙΛΑΙΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Σε θέματα ενέργειας (πετρελαιαγωγός, φυσικό αέριο) επικεντρώθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, επιχειρώντας να δώσει μία νότα αισιοδοξίας για την περιοχή της Θράκης, που δοκιμάζεται από την αποβιομηχάνιση, την έλλειψη επενδύσεων και την έκρηξη της ανεργίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ της Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη, σε εκδήλωση της «ΝΑΥΤΕ-ΜΠΟΡΙΚΗΣ». Θέμα της εκδήλωσης, «Η επιχειρηματικότητα στη δίνη των οικονομικών εξελίξεων. Περιορισμοί και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή».Απευθυνόμενος κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο, τόνισε ότι «η κυβέρνηση στήριζε και στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία» μίλησε για την προσπάθεια να χτυπηθούν τα καρτέλ, ανακοίνωσε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιτροπή ανταγωνισμού, ενώ αναφέρθηκε στο ΤΕΜΠΕ καθώς και σε δράσεις της κυβέρνησης που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα
Ταχεία προώθηση του πετρελαιαγωγού
Για ταχεία προώθηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μίλησε ο κ. Χατζηδάκης τονίζοντας ότι αναβαθμίζεται η επιτροπή του Νομού Έβρου και πρόσθεσε: «ο πετρελαιαγωγός θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τα τέλη διέλευσης τα οποία θα διοχετευθούν ως αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, ενώ κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 1100 νέες θέσεις εργασίας». Ο υπουργός είπε, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προώθηση του έργου στις 26 Μαρτίου θα συναντηθεί με τον κ. Ταρακάνοφ, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, ενώ τόνισε την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για την προστασία του περιβάλλοντος «Δημιουργούμε νέα λεωφόρο μεταφοράς φυσικού αερίου -Στόχος το 2010 ένα εκατομμύριο Έλληνες να έχουν φυσικό αέριο»
«Δημιουργούμε νέα λεωφόρο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία μέσω του ελληνο-τουρκο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιταλία» είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «στόχος μας μέσα στο 2009 είναι να συνδεθούν επιπλέον 85.000 νοικοκυριά με το φυσικό αέριο, και ως το τέλος του 2010 ένα εκατομμύριο Έλληνες να απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού αερίου στις οικίες τους»
«Δρούμε υπερ της επιχειρηματικότητας»
«Η κυβέρνηση στήριζε και στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την υγιή επιχειρηματικότητα. Για το λόγο αυτό είμαστε εναντίον των καρτέλ, εναντίον της νόθευσης του ανταγωνισμού, εναντίον της υπονόμευσης της ίδιας της έννοιας της ελεύθερης αγοράς. Γι' αυτό το λόγο σ' αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε».
Ο υπουργός, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει τρεις βασικές προτεραιότητες:
• Την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
• Τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
• Τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας.
Ανακοίνωσε την κατάθεση σύντομα του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Ανταγωνισμού με στόχο τη στήριξη του έργου της κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, ξεκινά το έργο της στελέχωσης της Ειδικής Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς.
«Δεν θέλουμε διατιμήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά και ούτε υπάρχουν διατιμήσεις σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τους κοστολογικούς ελέγχους, οι επιχειρήσεις που κάνουν αδικαιολόγητες αυξήσεις, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν σοβαρές συνέπειες.
Αναφερόμενος, στις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις ο κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισε ότι το 2009,
«δεν είναι η χρονιά για αλόγιστα κέρδη».
Για το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, των 28 δισ. ευρώ, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει κανένα απολύτως συμβιβασμό με καμία τράπεζα ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.Για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια, ο κ. Χατζηδάκης είπε:
• Το πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ. Όταν ανέλαβα υπουργός δύο τρεις ημέρες πριν, ξεκινούσε το πρόγραμμα αυτό. Πριν ακόμα ξεκινήσει, συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ είχαν πει ότι το πολύ να καλυφθούν 600 με 700 επιχειρήσεις από το πρόγραμμα αυτό.
Σήμερα, θέλω να σας πω, ότι, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τις 16.500, μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες λειτουργίας του προγράμματος και ότι τα δάνεια που έχουν εγκριθεί πλησιάζουν πια τα 2 δισ. ευρώ.
Ακριβώς όμως επειδή το ΤΕΜΠΜΕ προχωρεί και προχωρεί ικανοποιητικά, πρόσφατα κάναμε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε από το ΕΣΠΑ να μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τους πόρους που διατίθενται γι' αυτό το πρόγραμμα σε σχέση με επιδοτήσεις επιτοκίων. Προβλεπόταν 100 εκ. για επιδοτήσεις επιτοκίων και ζητήσαμε να υπάρξει συμφωνία για άλλα 100 εκ. για επιδοτήσεις επιτοκίων.
Πέρα από το ΤΕΜΠΜΕ, έχουμε επιπλέον δράσεις όπως:
• Τα κουπόνια καινοτομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφορούν την επιχορήγηση μέχρι και 7.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους.
Το πρόγραμμα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, αφορά δράσεις χρηματοδότησης γυναικών και νέων, σε πρώτη φάση 80 εκατομμυρίων ευρώ.
• Το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ που έχει σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την προώθηση της πράσινης ενέργειας σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, το οποίο ενισχύει ιδιαίτερα τον κλάδο των κατασκευών που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση. Αφορά 228 δήμους της χώρας, δηλαδή τους δήμους που έχουν πάνω από 10.000 κατοίκους, στους οποίους προφανώς συμπεριλαμβάνονται οι πρωτεύουσες των νομών.
• Το πρόγραμμα για την απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το λιανεμπόριο. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τη δράση αυτή μέσα στο Μάιο.Και έρχομαι στον τρίτο άξονα. Στη διαμόρφωση νέων επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας. Εδώ υπάρχουν πολλές και καλές ευκαιρίες ανάπτυξης, τις οποίες ήδη αξιοποιούμε και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα, οι κ.κ. Δημ. Σταμάτης, γενικός γραμματέας περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νικ. Ζαμπουνίδης, Νομάρχης Έβρου, Νικ. Δαστερίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου. Χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων Βιομηχανιών, Βιοτεχνών της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου