Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Tο «τέρας» της γραφειοκρατίας ζει και βασιλεύει και μάλιστα…προκαλεί πονοκέφαλο στους εμπλεκόμενους φορείς, ενόψει του ΕΣΠΑ, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του και την καθομολογούμενη ανάγκη για επιτάχυνση των διεργασιών που θα οδηγήσουν στην κατάθεση ολοκληρωμένων και δυναμικών προτάσεων.
Το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντί να περιορίζεται με την πάροδο των χρόνων, μοιάζει να γιγαντώνεται, τέθηκε από Δημάρχους και Νομάρχες των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι βρέθηκαν τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή τη 2η Συνεδρίαση Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν αρκετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, τα δικαιολογητικά, τα έγγραφα και γενικότερα όλα όσα απαιτούνται για κάθε έργο, πέρα από τις μελέτες, είναι πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, η απώλεια του οποίου, σε τέτοια ανταγωνιστικά προγράμματα χρηματοδότησης, μπορεί για ένα Δήμο ή για μία Νομαρχία να αποβεί «μοιραία».
Όλα αυτά τα ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στους μικρότερους Δήμους που αντιμετωπίζουν, λόγω έλλειψης τεχνικών υπηρεσιών και πιστοποίησης, ακόμη περισσότερα προβλήματα, εξέθεσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου Χρήστος Τοκαμάνης. «Θεωρούμε ότι η γραφειοκρατία που υπάρχει είναι πάρα πολύ μεγάλη. Καλέσαμε τους Περιφερειάρχες, και δια μέσου αυτών την κυβέρνηση, να δούνε το θέμα αυτό. Ζητάμε να μειωθεί η γραφειοκρατία, σχετικά με την προετοιμασία των φακέλων, γιατί έχουμε μείνει αρκετά πίσω. Εξέφρασα και την αγωνία των μικρών δήμων του νομού μας, οι οποίοι δε έχουν πιστοποιηθεί ακόμα και κατά συνέπεια δεν μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα από το Δ’ ΚΠΣ. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις. Η μόνη λύση που βλέπουμε ως ορατή κι υλοποιήσιμη είναι η ΤΥΔΚ, η υπηρεσία της Περιφέρειας. Αυτή έχει ήδη πιστοποιηθεί, θα πρέπει όμως να πούμε ότι έχει λίγα στελέχη και θα πρέπει να στελεχωθεί με περισσότερους μηχανικούς, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα όλων των Δήμων».
Το ίδιο ζήτημα έθεσε και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης. «Πέραν της ετοιμότητας της κεντρικής διοίκησης, η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο, αφού περίπου το 75% του ΕΣΠΑ θα πάει στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Μιλάμε για πολλά χρήματα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, από άποψη μελετών και ωριμότητας, για να μπορέσουμε να περάσουμε σε χρηματοδοτήσεις. Ξέρετε καλύτερα ότι μία μελέτη για την οριστική έγκριση και τη δημοπράτηση, τρώει πολύ χρόνο κι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της γραφειοκρατίας που τονίσαμε χθες».
Χαρακτηριστικές του προβλήματος και οι δηλώσεις του Νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη. «Το ΕΣΠΑ είναι μια άλλη ευκαιρία που έχουμε για ανάπτυξη. Η δική μου ένσταση έχει να κάνει με τη μείωση της γραφειοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν για το κάθε έργο, η κάθε ενδιαφερόμενη υπηρεσία, ή αν θέλετε ο κάθε τελικός δικαιούχος, να συγγράφει περίπου έναν τόμο για να εντάξει το έργο. Μιλάμε για δεκάδες πολυσέλιδα δικαιολογητικά, εκτός από τις μελέτες και της υπόλοιπης, προϋπάρχουσας γραφειοκρατίας. Πρέπει να γίνει ένα μεικτό πρόγραμμα, μικρών έργων, έντασης εργασίας, να ξεφύγει από τη γραφειοκρατία και να τρέξει το ΕΣΠΑ πολύ πιο νωρίς. Με δεδομένη και την οικονομική κρίση πρέπει άμεσα να μοιραστούν χρήματα σε όλους τους πολίτες, να διακινηθούν μέσα στις τοπικές κοινωνίες και μέσα από τη νομισματική κυκλοφορία να δημιουργηθεί ένα νέο δεδομένο».
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου