Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙ ΓΑ ΤΗ ΔΕΠΕΑ

Σε κόντρα μεταξύ της πλειοψηφούσας παράταξης και της αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου εξελίχθηκε η υπόθεση της πρόσληψης 15 πρώην εργαζομένων της ΔΕΠΕΑ σε υπηρεσίες της Νομαρχίας. Η παράταξη του κ. Σπάση κατηγόρησε το Νομάρχη ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει την «κερκόπορτα» για τη διατύπωση παρόμοιων αιτημάτων και από άλλους απολυμένους του νομού, ενώ ο κ. Ζαμπουνίδης εξέφρασε τη λύπη του για αυτή την στάση της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας και πάλι πως «η κυβέρνηση μας εξαπάτησε».
Το ζήτημα με τους 27 πρώην εργαζόμενους της ΔΕΠΕΑ είναι γνωστό και παραμένει εδώ και χρόνια άλυτο. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τον Νομάρχη Έβρου η πρόθεσή τους να απορροφηθούν 15 άτομα από τη Νομαρχία και 12 από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, ενώ όσοι απομένουν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που αναμένει τις απαραίτητες πιστώσεις για να προχωρήσει στην πρόσληψή τους. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΠΕΑ είχαν αρχικά προσληφθεί, με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, αλλά βρέθηκαν στον «αέρα» όταν διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να πληρώνονται από τον προϋπολογισμό της Νομαρχίας, χωρίς να διατίθενται οι αναγκαίοι πρόσθετοι πόροι. Για το ζήτημα άλλωστε, σημειώθηκε ένταση και ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ του Νομάρχη και του υπουργού Εσωτερικών.
Το θέμα ήρθε στην χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με αφορμή την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Νομαρχίας για το τρέχον έτος. Στην 6η σελίδα της σχετικής εισήγησης του Αντινομάρχη Οικονομικών, Διοίκησης και Ποιότητας Ζωής Γιάννη Παπαϊωάννου, αναφέρονταν αναλυτικά τα έξοδα για τη μισθοδοσία 30 υπαλλήλων της ΔΕΠΕΑ, τονίστηκε ωστόσο ότι τελικά, η πρόταση αφορά στην πρόσληψη και μισθοδοσία 15 ατόμων, ύψους συνολικά 388 χιλιάδων ευρώ για έναν χρόνο.
Σπάσης: «Δεν είναι ευαγές ίδρυμα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση»
Η αντίδραση ήρθε αμέσως από τον επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία για τον τόπο μας» Στέφανο Σπάση. Όπως τόνισε ο κ. Σπάσης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα, κι ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στους εργαζόμενους, με υπευθυνότητα, αντικειμενικότητα και ρεαλισμό. Σύμφωνα με τον κ. Σπάση, το όλο πρόβλημα προέκυψε όταν ο κ. Ζαμπουνίδης δεν ερμήνευσε σωστά την σχετική νομοθεσία, σημειώνοντας πως «η περίπτωση της Νομαρχίας Έβρου είναι η μοναδική στην Ελλάδα». Καυτηρίασε ακόμη το γεγονός ότι ο Νομάρχης δεν ενημέρωσε ούτε ζήτησε την γνώμη της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως «Δεν είναι ευαγές ίδρυμα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση». Όπως τόνισε, με την απόφαση αυτή, «ανοίγει η κερκόπορτα για άλλους απολυμένους δημοτικών επιχειρήσεων και όχι μόνο που θα ζητούν ίδια μεταχείριση». Τέλος, ο κ. Σπάσης ζήτησε να ακολουθούν οι νόμιμες διαδικασίες για τις προσλήψεις που χρειάζεται η Νομαρχία, να υπάρξει συνολική πρόταση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την απασχόληση στο νομό και δήλωσε πως η παράταξή του καταψηφίζει το συγκεκριμένο μόνο σκέλος της τροποποίησης του προϋπολογισμού.
Ζαμπουνίδης: «Μας εξαπάτησαν»
Από την πλευρά του, ο κ. Ζαμπουνίδης τόνισε ότι θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο ζήτημα, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση μας εξαπάτησε συνολικά» και διερωτώμενος: «Λέτε ότι δεν ερμήνευσα εγώ σωστά το Νόμο. Δεν τον ερμήνευσαν ούτε οι νομικοί μας σύμβουλοι; Ούτε η ΕΝΑΕ; Ούτε όλοι οι Νομάρχες; Μόνο ο κ. Παυλόπουλος τον ερμήνευσε σωστά; Γι’ αυτό σας λέω, μιλάμε για εμπαιγμό και εξαπάτηση όλων των Νομαρχών. Με λίγα λόγια, μας λέτε αγράμματους κι αυτό είναι ανεύθυνο από μέρους σας. Και για ποιες νόμιμες διαδικασίες μιλάτε; Έχουμε ζητήσει 19 προσλήψεις από το 2004 κι εδώ και 5 χρόνια περιμένουμε τους διορισμούς, επειδή δεν έχουν χρήματα. Λυπάμαι πολύ που η παράταξή σας λέει όχι στους εργαζόμενους της ΔΕΠΕΑ».
Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τοποθετήθηκαν υπέρ της απόφασης του Νομάρχη, υπερτονίζοντας την ανάγκη τακτοποίησης των ανθρώπων αυτών. Όπως επισημάνθηκε, η άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και να απολυθούν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Νομάρχη, τα άτομα αυτά τα χρειάζεται η Νομαρχία, έχουν αντικείμενο για να ασχοληθούν, ενώ για το τρέχον έτος υπάρχουν και οι πιστώσεις, εκφράστηκε ωστόσο προβληματισμός για την επόμενη χρονιά.
Κονδύλια για την σχολική στέγη
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η κατάρτιση του προγράμματος κατασκευής σχολικών κτιρίων για το 2009 που χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων με 2.168.563 ευρώ. Μεταξύ των παρεμβάσεων που εγκρίθηκαν είναι η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδος, η προσθήκη αιθουσών στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, η αποκατάσταση της στατικότητας του Δημοτικού Σχολείου Μεταξάδων, η αποπεράτωση των εργασιών που εκτελούνται στο κτίριο της Ακαδημίας, η στατική ενίσχυση – αποκατάσταση κτιρίου του 8ου δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης και η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, των υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και η αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης.
Συντάκτης: Kική Hπειρώτου
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου